logo

25 Mayıs 2012

İSRAF ÜZERİNE


Salim Savcı
salimsavci@mucadele.com.tr

Gazetelerde, televizyonlarda açlıktan ölen insanları gördükçe insan kahrolur.(çok üzülmek) O an yemekte isek, boğazımıza bir şeyler düğümlenir. Dinimizde fazla israfın haram olduğu çok sık söylenmesine rağmen sofralarımızda maalesef israf fakir zengin her ailede yapılmaktadır. Özellikle varlıklı ailelerde atılan yiyecekler açlık sıkıntısı içinde olan her hangi bir Afrika ülkesini besleyebilir dersem herhalde fazla abartmış olmam. Evet, rakamlar o denli büyük insan inanmakta zorluk çekiyor.

Türk mutfağında pirinç hemen her gün kullanılır. Pirinci çorbalarda, dolma ve sarmalarda, pilavlarda sütlaç gibi birçok yemekte kullanmaktayız.

Son yıllarda ilçemiz Osmancık’ın ürettiği OSMANCIK–97 (Osmancık Baldosu ) pirinci, Türkiye genelinde yetiştirilen ve en çok tüketilen pirinç oldu.

Osmancık–97 pirincinin en çok tercih ediliş nedeni verimli ve lezzetli olmasıdır.

Şimdi asıl söylemek istediğim konuya gelelim. Pirinç ile yapılan yemeklerin hepsinde tabağımızda pirinç taneleri kalır. Tabağımızda kalan pirinç taneleri bulaşıkla çöpe gider. Acaba tabağımızda yemeyip kalan ve çöpe giden ne kadar pirinç var diye basit bir hesap yaptım.

Önce bir gram pirinç içinde kaç pirinç tanesi var. Osmancık 97 pirincinden bir miktar aldım. Kuyumcu dostumun dükkânında tarttırdım. Bir grama 40 pirinç tanesinin girdi.. Söylediğim basit hesaba gelelim. Ülkemizde 75 milyon insan yaşıyor.

Eğer herkes günde bir gram pirinç tanesi israf etse (tabağında artık bıraksa) 75.000.000 gram pirinç tabaklardan artık olarak çöpe gider. Bu miktarı kiloya çevirirsek, 75.000 kilogram yani 75 ton pirinç artıklarla çöpe gidiyor demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Çözün Çözebilirseniz

-Aman Allah’ım! Ne büyük bir rakam değil mi?

Pekala çöpe giden pirincin maddi değeri nedir?

Osmancık -97 pirincinin kilosu marketlerde ortalama 2 liraya satılıyor. 75 ton pirincin maliyeti :

75. 000 X 2 = 150.000 TL.(Günlük)

Yıllığı ise: 365 X150.000 Moralinizi bozmak istemedim, yazamadım.

Şimdiye kadar bu konuda birkaç kez köşe yazıları yazdım. Çünkü ben yemeğimi tabağıma yedirmem. Daha doğrusu tabağımda yemek artığı bırakmam. Yani yemek yerken tabağıma yiyeceğim kadar yemek alırım. Böylece yemek konusunda hiç israf yapmam.

Değerli okurlarım; tabağıma yemek yedirmem dedim, bunu tam liseden beri uyguladım ama bu basit hesabı 89 yaşımda yapabildim. İnanın ter bastı!

Sizlerden ricam ne olur yemeğinizi tabağınıza yedirmeyin yani tabağınıza yiyeceğinizden fazla yemek almayın.

İnsanın çabuk yaşlanması beslenme ve yemek yeme şekliyle çok önemlidir. Çok çabuk yemek yiyen bir insanın sağlıklı yaşaması çok zor belki de imkânsızdır. Sağlıklı ve uzun yaşamanın sırlarından birisi ve en önemlisi az yemek ve çok çiğnemektir. Çok çiğneyen insanın midesi yorulmaz. Mide yorulmayınca diğer organlarımız da yorulmaz. Böylece insan genç kalır.

YAZARIN TÜM YAZILARI
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Korkma!

    29 Nisan 2017 Yazarlar

    Nasıl başlıyordu İstiklal Marşı'mız? Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak. Çatma, kurban olayım, çehrene ey nazlı hilal! Kahraman ırkıma bir gül... Ne bu şiddet, bu celal? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal; Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklal. Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim: Bendimi çiğner, aşarım...
  • Ah Muhalefet!

    28 Nisan 2017 Yazarlar

    Kime ne anlatmalı ki? Hem anlatsak ne fayda? Bunca yıldır muhalefete anlata anlata ne elde ettik? Önce, eleştirdiğimiz muhalefete hakkını verelim, sonra eleştiriye kaldığımız yerden devam edelim. İşte bak, 16 Nisan öncesi bizim hep defalarca önerdiğimiz pozitif içerikli kampanyaları yaptılar, HAYIR oyları adeta patladı! Demek ki geçmiş seçimlerde yazdıklarımızı dikkate alsalardı, atı çalan Üsküdar'ı geçemeyecekti. Biz haklı çıkmaktan yorulduk, muhalefet ve özellikle de lokomotif olması gereken CHP yönetimi en büyük, en stratej...
  • MİLLİ AYDIN BANKASI…

    28 Nisan 2017 Yazarlar

    Aydın’ın Efeler ilçesi sevgi yolu üzerinde yer alan Türkiye'nin en eski bankalarından olan ve uzun yıllar çiftçilere destek veren Milli Aydın Bankası'nın yaklaşık 103 yıllık binası, kültür ve sanat merkezi olarak hizmet veriyor. Edinilen bilgilere göre, Milli Aydın Bankası, Aydın''ın sembol ürünü incir üreticisinin finansman sorunlarını çözmek amacıyla Kazım Nuri Çörüş, Nazmi Topçuoğlu ve Ahmet Sarı öncülüğünde yirmi üretici tarafından nizamnamesi hazırlanarak, kentteki Kurşunlu Han'ın avlusunda sade bir törenle kurulduğu, yasal işlemler...
  • DUYGULARI EĞİTMENİN YOLU ‘SANAT’

    27 Nisan 2017 Yazarlar

    İnsanı insan yapan en önemli vasıftır eğitim. İnsanı diğer canlılardan ayıran tek değer… Duygu, düşünce ve davranışlar arasındaki bağlantının ana yoludur. Geleceğin en büyük yatırımıdır eğitim; uzun vadede başarmak için, kazanmak için ve büyük zaferlere imza atmak adına, ulaşılmak istenen amacın planı hazırlanırken, yaşamın en merkezinde yapılandırılır. Eğitim eleştirisi, başlı başına bir alandır. Ben birkaç cümleden yola çıkarak dile getirmeyi amaçladım. Konuyu soyutlamadan, derinliğine inmeden, kıyısından geçerek söz etmeyi amaçlıyoru...