logo

25 Mayıs 2012

İSRAF ÜZERİNE


Salim Savcı
salimsavci@mucadele.com.tr

Gazetelerde, televizyonlarda açlıktan ölen insanları gördükçe insan kahrolur.(çok üzülmek) O an yemekte isek, boğazımıza bir şeyler düğümlenir. Dinimizde fazla israfın haram olduğu çok sık söylenmesine rağmen sofralarımızda maalesef israf fakir zengin her ailede yapılmaktadır. Özellikle varlıklı ailelerde atılan yiyecekler açlık sıkıntısı içinde olan her hangi bir Afrika ülkesini besleyebilir dersem herhalde fazla abartmış olmam. Evet, rakamlar o denli büyük insan inanmakta zorluk çekiyor.

Türk mutfağında pirinç hemen her gün kullanılır. Pirinci çorbalarda, dolma ve sarmalarda, pilavlarda sütlaç gibi birçok yemekte kullanmaktayız.

Son yıllarda ilçemiz Osmancık’ın ürettiği OSMANCIK–97 (Osmancık Baldosu ) pirinci, Türkiye genelinde yetiştirilen ve en çok tüketilen pirinç oldu.

Osmancık–97 pirincinin en çok tercih ediliş nedeni verimli ve lezzetli olmasıdır.

Şimdi asıl söylemek istediğim konuya gelelim. Pirinç ile yapılan yemeklerin hepsinde tabağımızda pirinç taneleri kalır. Tabağımızda kalan pirinç taneleri bulaşıkla çöpe gider. Acaba tabağımızda yemeyip kalan ve çöpe giden ne kadar pirinç var diye basit bir hesap yaptım.

Önce bir gram pirinç içinde kaç pirinç tanesi var. Osmancık 97 pirincinden bir miktar aldım. Kuyumcu dostumun dükkânında tarttırdım. Bir grama 40 pirinç tanesinin girdi.. Söylediğim basit hesaba gelelim. Ülkemizde 75 milyon insan yaşıyor.

Eğer herkes günde bir gram pirinç tanesi israf etse (tabağında artık bıraksa) 75.000.000 gram pirinç tabaklardan artık olarak çöpe gider. Bu miktarı kiloya çevirirsek, 75.000 kilogram yani 75 ton pirinç artıklarla çöpe gidiyor demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  KUŞADASI´nda YAZLIKÇILARLA BİRLİKTE

-Aman Allah’ım! Ne büyük bir rakam değil mi?

Pekala çöpe giden pirincin maddi değeri nedir?

Osmancık -97 pirincinin kilosu marketlerde ortalama 2 liraya satılıyor. 75 ton pirincin maliyeti :

75. 000 X 2 = 150.000 TL.(Günlük)

Yıllığı ise: 365 X150.000 Moralinizi bozmak istemedim, yazamadım.

Şimdiye kadar bu konuda birkaç kez köşe yazıları yazdım. Çünkü ben yemeğimi tabağıma yedirmem. Daha doğrusu tabağımda yemek artığı bırakmam. Yani yemek yerken tabağıma yiyeceğim kadar yemek alırım. Böylece yemek konusunda hiç israf yapmam.

Değerli okurlarım; tabağıma yemek yedirmem dedim, bunu tam liseden beri uyguladım ama bu basit hesabı 89 yaşımda yapabildim. İnanın ter bastı!

Sizlerden ricam ne olur yemeğinizi tabağınıza yedirmeyin yani tabağınıza yiyeceğinizden fazla yemek almayın.

İnsanın çabuk yaşlanması beslenme ve yemek yeme şekliyle çok önemlidir. Çok çabuk yemek yiyen bir insanın sağlıklı yaşaması çok zor belki de imkânsızdır. Sağlıklı ve uzun yaşamanın sırlarından birisi ve en önemlisi az yemek ve çok çiğnemektir. Çok çiğneyen insanın midesi yorulmaz. Mide yorulmayınca diğer organlarımız da yorulmaz. Böylece insan genç kalır.

YAZARIN TÜM YAZILARI
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SU…

    22 Ağustos 2017 Yazarlar

    Su denildiğinde ilk akla gelen öncelikle canlılar için hayati öneme sahip olan sıvı olarak nitelendirildiği gibi en küçük canlıdan, en büyüğe kadar tüm canlıların biyolojik yaşamlarını ve faaliyetlerini sağlayan bir sıvı olmakla beraber su hayattır. AYŞE EFE, HAYVANLAR İÇİN KÖYÜNE SU İSTİYOR Aydın’ın renkli simalarından olan ve Efeler ilçesi Anbarcık köyünde yaşayan Ayşe Efe, kentlere göç nedeniyle köylerde sadece yaşlıların kaldığını belirtti. Aydın ilinin büyükşehir kapsamına alınmasıyla köylerin mahallelere dönüştüğünü ifade ede...
  • ETKİSEL İNSAN TEPKİSEL İNSAN

    21 Ağustos 2017 Yazarlar

    Değerli Mücadele Okurları bir önceki yazımda "Özfarkındalık Bilincine Erişmiş Özsaygısı Yüksek Bireyler Olabilmek: Özbenlik - Özfarkındalık ve Özsaygı Denklemi"den sizlere bahsetmiştim. Ve bir sonraki yazımda da bu yazının devamı niteliği taşıyan Etkisel ve Tepkisel insan kavramından bahsetmek istiyorum. Bahsetmeden önce sizlere basit bir soru sorarak başlamak istiyorum yazıma. İnsanlık tarihi boyunca hayatımızın en önemli parçası olmuş şey nedir sizce? Cevapları duyar gibiyim: İcatlar! Su! Yemek! Birçok şekilde uzatabiliriz ak...
  • ORTANCA…

    21 Ağustos 2017 Yazarlar

    Ortanca, bir çiçek türü olup çeşitli renklerde açan çok çiçekli geniş yapraklı bir bahçe bitkisidir. Ortanca, uygun sıcaklıklarda yaz başından itibaren çiçek vermeye başlamasına rağmen ülkemizde genellikle çiçek açması haziran sonunu bulabilir. Ortanca, sıcak sevmesine rağmen direk güneş ışığı gören yerler yerine yarı gölge veya gölge alanlarda daha iyi büyüyecektir. Ortanca, yansıyan güneş ışığından da yeteri kadar faydalanabilen bir bitkidir. İlkbahar ve yaz sonlarında potasyum içeren bitki besinleri verilerek ortancanın yaz sıc...
  • SUSAR KADIN ÜNZİLE

    19 Ağustos 2017 Yazarlar

    “Aysel Gürel'e bu sözleri yazdıran Ünzile'nin hikayesi Aysel Gürel'in Anadolu turnesinde mola verdiği bir köyde başlar, bu köyde Gürel, Ünzile ile karşılaşır. Biraz sohbet ettikten sonra Ünzile'nin hayatını dinler. Ünzile çok ufak yaşta evlendirilmiştir. Evleneceği kişiyi görücüler seçmiş, birkaç koyun karşılığı isteyen kişiye ufak yaşta teslim edilmiştir. Ufak yaşta gördüğü baskıdan dolayı artık kendine çizilmiş kadere razı gelmiştir. Olaylara ses çıkartamamaktadır. Gördüğü baskı ve yaşam biçimi onu dünyanın sadece kötü olduğuna inandırmıştır....