logo

25 Mayıs 2012

İSRAF ÜZERİNE


Salim Savcı
salimsavci@mucadele.com.tr

Gazetelerde, televizyonlarda açlıktan ölen insanları gördükçe insan kahrolur.(çok üzülmek) O an yemekte isek, boğazımıza bir şeyler düğümlenir. Dinimizde fazla israfın haram olduğu çok sık söylenmesine rağmen sofralarımızda maalesef israf fakir zengin her ailede yapılmaktadır. Özellikle varlıklı ailelerde atılan yiyecekler açlık sıkıntısı içinde olan her hangi bir Afrika ülkesini besleyebilir dersem herhalde fazla abartmış olmam. Evet, rakamlar o denli büyük insan inanmakta zorluk çekiyor.

Türk mutfağında pirinç hemen her gün kullanılır. Pirinci çorbalarda, dolma ve sarmalarda, pilavlarda sütlaç gibi birçok yemekte kullanmaktayız.

Son yıllarda ilçemiz Osmancık’ın ürettiği OSMANCIK–97 (Osmancık Baldosu ) pirinci, Türkiye genelinde yetiştirilen ve en çok tüketilen pirinç oldu.

Osmancık–97 pirincinin en çok tercih ediliş nedeni verimli ve lezzetli olmasıdır.

Şimdi asıl söylemek istediğim konuya gelelim. Pirinç ile yapılan yemeklerin hepsinde tabağımızda pirinç taneleri kalır. Tabağımızda kalan pirinç taneleri bulaşıkla çöpe gider. Acaba tabağımızda yemeyip kalan ve çöpe giden ne kadar pirinç var diye basit bir hesap yaptım.

Önce bir gram pirinç içinde kaç pirinç tanesi var. Osmancık 97 pirincinden bir miktar aldım. Kuyumcu dostumun dükkânında tarttırdım. Bir grama 40 pirinç tanesinin girdi.. Söylediğim basit hesaba gelelim. Ülkemizde 75 milyon insan yaşıyor.

Eğer herkes günde bir gram pirinç tanesi israf etse (tabağında artık bıraksa) 75.000.000 gram pirinç tabaklardan artık olarak çöpe gider. Bu miktarı kiloya çevirirsek, 75.000 kilogram yani 75 ton pirinç artıklarla çöpe gidiyor demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  V1 CHALLENGE ...

-Aman Allah’ım! Ne büyük bir rakam değil mi?

Pekala çöpe giden pirincin maddi değeri nedir?

Osmancık -97 pirincinin kilosu marketlerde ortalama 2 liraya satılıyor. 75 ton pirincin maliyeti :

75. 000 X 2 = 150.000 TL.(Günlük)

Yıllığı ise: 365 X150.000 Moralinizi bozmak istemedim, yazamadım.

Şimdiye kadar bu konuda birkaç kez köşe yazıları yazdım. Çünkü ben yemeğimi tabağıma yedirmem. Daha doğrusu tabağımda yemek artığı bırakmam. Yani yemek yerken tabağıma yiyeceğim kadar yemek alırım. Böylece yemek konusunda hiç israf yapmam.

Değerli okurlarım; tabağıma yemek yedirmem dedim, bunu tam liseden beri uyguladım ama bu basit hesabı 89 yaşımda yapabildim. İnanın ter bastı!

Sizlerden ricam ne olur yemeğinizi tabağınıza yedirmeyin yani tabağınıza yiyeceğinizden fazla yemek almayın.

İnsanın çabuk yaşlanması beslenme ve yemek yeme şekliyle çok önemlidir. Çok çabuk yemek yiyen bir insanın sağlıklı yaşaması çok zor belki de imkânsızdır. Sağlıklı ve uzun yaşamanın sırlarından birisi ve en önemlisi az yemek ve çok çiğnemektir. Çok çiğneyen insanın midesi yorulmaz. Mide yorulmayınca diğer organlarımız da yorulmaz. Böylece insan genç kalır.

YAZARIN TÜM YAZILARI
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • VİCDANINIZA YAKIN GÖZLÜĞÜ TAKIN

    20 Ekim 2017 Yazarlar

    Merhabalar Sevgili Okurlarım, Bugün sizinle güzel ülkemin çözülememiş meselelerinden biri olan eğitim ve sınav sistemiyle ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Bunu hepimiz biliyoruz zaten. Hayatın kendisi her gün değiştikçe ekonomi, ticaret, kültür, medya ve eğitim gibi sistemlerin de hepsi geleneksel modellerden çıkıp çağa ayak uydurmak mecburiyetindeler. Özellikle eğitim ve buna bağlı olarak gelişen sınav sistemimiz değişe değişe bir hal oldu. Teoride düşünülen ile pratikte uygulananlar arasında...
  • V1 CHALLENGE …

    20 Ekim 2017 Yazarlar

    V1 Challenge, 2011 yılında başlamasına rağmen kullanılan otomobiller, yarış biçimi, şehir içi yarışları ve ödüllendirme sistemiyle Türk motorsporlarında büyük ilgi uyandırdığı, temelleri Volkan Işık tarafından atılan V1 Challenge gerek kullanılan Volkicar isimli araçlar, gerekse koşuların şehir içlerinde yapılması büyük ölçüde etkili olduğu, V1 Challenge toplam yedi yarıştan oluştuğu ve yarışlar kendi aralarında üç farklı biçime ayrıldığı şeklinde ifade edilir. 2017 V1 CHALLENGE YARIŞINI AYDINLILAR İLGİ İLE İZLEDİ Aydın'ın Efeler il...
  • EFES ANTİK KENTİ- TARİHİN SPORLA BÜTÜNLEŞMESİ

    19 Ekim 2017 Yazarlar

    Bulgaristan'ın Plovdiv kentinde yer alan Kürek ve Kano parkuru Efes antik kentinde asırlarca yıl önce deniz varmış ve bu deniz Ege Denizi'ymiş. Bu deniz öyle bir denizmiş ki Efes kentine aşıkmış. Bir gün kötü kalpli bir cadı öyle bir büyü yapmış ki asırlarca süren ayrılık yani Ege Denizi ile Efes kenti birbirlerinden ayrılmış ve Efes limanı denizsiz bir şekilde üzgün ve yalnız kalakalmış. Efes kentinin antik tiyatrosunda denizin o güzel kokusuyla incir ve zeytin ağaçlarının hışırtıları birbirinden ayrılmış. Ege denizi ise o zamandan bu ...
  • MANDALİNA…

    19 Ekim 2017 Yazarlar

    Mandalina, turunçgiller ailesinden olup yapraklarını dökmeyen nadir meyvelerden biridir. Portakala benzemekle beraber bu ağacın portakala göre küçük ve yassı, gevşek kabuklu, hoş kokulu, tatlı ve lezzetli meyvesi ile belirgin bir özelliğe sahip ılıman iklimlerde yetişen bir kış meyvesidir. SATSUMA MANDALİNASI GECİKTİ Türkiye’in ihraç ürünlerinden Satsuma mandalinanın geçen yıla göre mevsim koşullarından dolayı 10 gün geç olgunlaştığı bildirildi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, satsuma mandalinadaki geç o...