logo

02 Ekim 2007

Stres, kalple mücadeledeki başarıyı azaltıyor

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, yemek pişirme biçimi, tuz alışkanlığı, stres ve hekime başvurmada geç kalış gibi etkenlerin kalp hastalığıyla mücadeledeki başarıyı azalttığını belirtti.
30 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla açıklamada bulunan Dr. M. Emin Dinççağ, dünyada kalp hastalıklarından ölüm oranlarının arttığını söyleyerek, “Özellikle hareketsiz yaşam, kolesterollü fast-food yiyecekler, stres, sigara kalp hastalıklarının artmasına neden olmaktadır. Kalp hastalıklarının artmasının bir diğer nedeni de şeker hastalığının ve obezitenin artmasıdır. Kalp hastalıklarından korunmak için yaşam tarzı değiştirilmeli, Akdeniz tipi beslenme (sebze ve meyve ağırlıklı, balık tercih edilen, zeytinyağının kullanıldığı bir beslenme tarzı) tercih edilmeli. Egzersiz yaşamın bir parçası olmalı ve periyodik olarak yapılmalı. Haftada 5 gün 30-40 dakikalık yürüyüş, yüzme veya bisiklet sporu kalp hastalıklarından kişiyi korur. Omega-3 ve omega-6 alınmalı, bunun için günde bir avuç ceviz, fındık veya badem yenilmeli. Sigara terk edilmeli ve katı yağların günlük gıdadaki payı yüzde 7’den daha az olmalı” dedi.
Kalp hastalıklarını büyük oranda tetikleyen stresle baş edilmesi için hobiler oluşturulması, kitap okunması gerektiğini de açıklayan Dinççağ, bunların yanı sıra gezilerin de kalp hastalıklarından koruyucu etkisi olduğunu ifade etti. Dinççağ, ailesinde kalp hastalığı olanların daha çok doktora gitmesi ve bu konuda daha hassas olması gerektiğini sözlerine ekledi.

(İHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  "ANTİBİYOTİKTE DEĞİL, SAĞLIĞINIZDA ISRARCI OLUN"
Share