logo

04 Haziran 2013

Gıda Zehirlenmelerinden Korunmak İçin Hijyene Önem Verilmeli

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Didem Güneş, gıda zehirlenmelerinden korunmak için hijyene önem verilesi gerektiğini belirtti.

Özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan birinin besin zehirlenmesi olduğunu belirten Didem Güneş “ Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli olan et, yumurta, süt ve balık gibi besinleri açıkta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyene dikkat ediniz. Sıcak ortamda bakterilerin üremesi çok hızlanır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında besinlerin çok iyi korunması, pişirilmesi ve yıkanması gerekir. Hayvansal kaynaklı besinler, pişmiş yemekler gibi riskli besinler süreli buzdolabında tutulmalı, kullanımına en yakın zamanda dışarıya çıkarılmalıdır. Bu tür ürünlerin dolap dışında kalma süreleri en fazla yarım saat kadar olmalıdır” dedi.

“DİYET YAPARKEN DİKKAT EDİLMELİ”

Yaz mevsiminin, özellikle başlangıcının en çok diyet yapılan dönem olduğunu belirten Güneş, “İnce kıyafetler kilolarımızla yüzleşmemize neden olur. Birçok kişi aç kalarak, gazete, televizyon vb yerlerde gördükleri ‘mucize’ diyetleri yaparak zayıflamaya çalışır. Bu tür diyetler kalıcı sonuçlar vermediği ve sağlığı riske attığı için zararlıdır. Diyet mutlaka uzman eşliğinde, kişiye özgü ve takipli şekilde yapılmalıdır. Özellikle televizyonlarda kendilerini diyet bilirmiş gibi tanıtıp çeşitli diyet önerileri sunan kişilerin tavsiyelerinin herkese uygun olmayacağı unutulmamalıdır. Diyet kişiye özeldir ve mutlaka uzmanı ile yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Karın Ağrısı Diye Gitti, Rahminden 5 Kilo Ur Çıktı

 

(İHA)

Share