[ 21 Eylül 2010 Salı ]
YazdırYazdır Get a PDF version of this webpagePDF

Çocukların okulda başarılı olmaları için güne kahvaltı ile başlamaları şart. Yeterli ve dengeli bir kahvaltıda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da, sofrada yumurta ve pekmezi mümkün olduğunca eksik etmemek. Çünkü her iki besin de çocuklarda sıkça görülen ve öğrenme bozukluklarına yol açan demir eksikliğine karşı birebir!
Kahvaltı günün en önemli öğünü olmasına rağmen özellikle okul çağı çocukları tarafından ihmal ediliyor. Oysa çocukların gelişimlerinde çok önemli bir rol üstlendiği için kahvaltının asla atlanmaması gerekiyor. Çünkü kahvaltı uzun süren açlıktan sonra enerji ihtiyacının karşılanmasında, besin öğelerinin günün ilk saatlerinde, yani vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu dönemde dengeli bir şekilde alınmasında ve kan şekeri düzeylerinin dengelenmesinde anahtar bir rol üstleniyor. Araştırmalara göre; özellikle kahvaltı yapan çocuklar okulda daha başarılı oluyor, daha geç yorgunluk hissine kapılıyor ve sabahları kendilerini daha az aç hissediyor. Ayrıca bu çocuklar bütün derslerden daha iyi not alıyor, problemleri daha iyi çözüyor, derse daha iyi konsantre oluyor ve daha iyi kas işlevlerine sahip oluyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, bunun aksine çocukların besin öğelerini yeterli almadıkları takdirde büyüme geriliği ve mental gelişim gecikmesi gibi ciddi sorunlarla karşılaştıkları uyarısında bulunarak, “Hafif düzeyde beslenme yetersizliği kolaylıkla fark edilmiyor ancak çoğunlukla öğrenme bozuklukları ile sonuçlanıyor. Örneğin daha çok yetersiz besin seçimi ve öğün atlama gibi nedenlerle oluşan demir eksikliği de davranışlarda ve performansta düşüşün yanı sıra konsantrasyon bozukluklarına yol açıyor. Bunun için çocuklara mümkün olduğunca sık yumurta ve pekmez yedirmek gerekiyor” diyor.
KAHVALTI YAPMAYAN ÇOCUKLAR OBEZ OLABİLİYOR
Kahvaltı yapmayan çocuk okulda sunulan kahvaltı alternatiflerini değerlendiriyor. Bu kahvaltı alternatifleri de poğaça, çikolata, sucuklu tost, milföy hamuru ile yapılmış börek, tatlı bisküvi, hatta cipsler ve bunların yanında kolalı içecekler ve hazır meyve suları olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak tüm bunların da gelecekte obezite denilen şişmanlık hastalığına ve bu hastalığın getirebileceği problemlere zemin hazırladığı uyarısında bulunuyor. Bu tür besinlerin içerisinde özellikle şeker oranı yüksek olabildiği için aynı zamanda diş sağlığı da olumsuz etkilenebiliyor.
YUMURTA VE PEKMEZİ UNUTMAYIN!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak kahvaltıda çocuğunuzun enerji deposunu dolduracak, proteinden zengin gıdalar vermeniz gerektiğine dikkat çekiyor. Çocuğunuzun her gün bir yumurta yemesini sağlayın. Çünkü yumurta yüzde yüz emilebilen en kaliteli protein kaynağı ve kan yapıyor. Ayrıca sürülebilen çikolata, bal, reçel gibi tatlılar yerine kan yapan ve kemiklerin gelişimini sağlayan kalsiyumdan zengin pekmezi tercih edin. Kahvaltılara az miktarda domates, salatalık ile maydanoz gibi vitamin ve posa içeren sebzeler ekleyerek çocuğunuzun iştahının açılmasını ve bağırsaklarının çalışmasını sağlayabilirsiniz. Kahvaltıda sadece ve sürekli mısır gevreğiyle süt tüketimi belki pratik olsa da, sakıncalı. Bu nedenle karışımı kuru meyve, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemiş ve taze meyvelerle daha besleyici ve lezzetli hale getirmeye çalışın. Kahvaltının yanında çay içilmesi demir emilimini engelliyor, ayrıca çok fazla kaynatılması da besin değerini düşürüyor. Bu yüzden mümkün olduğunca çocuğunuza çay içirmeyin.
KANTİN ÜRÜNLERİYLE KARNINI DOYURMASIN
Okul çağındaki çocuğunuzda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, okul kantinlerinde satılan cips, şekerleme, çikolata, bisküvi, poğaça ve kek gibi gıdaları esas yemek yerine koymaması ve fazla miktarlarda yememesi. Bu nedenle çocuğunuzun cep harçlığı ile fast food tipi besinler yerine meyve, ayran, süt, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, ceviz gibi yararlı, vitamin, protein ve kalsiyum içeriği yüksek besinler almasını alışkanlık haline getirmesini sağlayın.
BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?
• Çocuğunuzun beslenme çantası hazırlarken ara öğün için meyve, fındık, ceviz ve özellikle badem gibi kuru yemiş, kuru kayısı, süt, meyveli yoğurt, kuruyemişli kek, ev yapımı peynirli poğaça ile ayran gibi besleyici ve tamamlayıcı gıdaları tercih edin.
• Okul yemeği çıkmıyorsa ve ana öğün oluşturulacaksanız; kepekli ekmek arası et
grubundan bir gıda ile marullu ve salatalıklı bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Yanına ayran, su ve meyve ilave etmeyi de unutmayın.
• Saklama kabında susuz az yağlı ev yemekleri veya çeşitli salata tarzı gıdalar da tercih edilebilirsiniz.
KAHVALTI ALTERNATİFLERİ
• Mısır veya yulaf gevreği
1 yemek kaşığı kuru üzüm veya yaban mersini veya 2-3 adet kuru kayısı
6-8 adet fındık kırığı veya 2 adet ceviz
1 kivi veya 1/2 adet muz
Süt veya yoğurt
• 1-2 dilim tam tahıllı ekmek
1 tatlı kaşığı pekmez veya bal
1 yumurta
1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
• Kaşarlı tost
5 adet zeytin
1 bardak süt
Domates
• Omlet
1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
1-2 dilim ekmek
1 tatlı kaşığı pekmez veya ev yapımı reçel veya marmelat
• 1 Su bardağı süt
1 adet muz
Ceviz ve meyveli kek
 

(Derleme)

[Bu sayfa 1014 kez görüntülendi.]