[ 08 Kasım 2010 Pazartesi ]
YazdırYazdır Get a PDF version of this webpagePDF

Mucitler Aydın Gevreğini marka haline getirmek istiyor.
Aydın'da tarım sektörünün en büyük sıkıntıları arasında yer alan ürünlerin para etmemesi sorunu, organik sertifikası ile çözülmeye çalışılıyor. Nazilli İlçesi'ne bağlı Aksu Köyü'nde üretilen incir ve kestane için organik belgesi aldıklarını belirten S.S. Aksu Tarımsal kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Birol Çıracı, organik üretim sayesinde ürünlerinin fiyatlarının arttığını söyledi.
Dünyada organik tarımın öneminin her geçen gün arttığını belirten Kooperatif Başkanı Hüseyin Birol Çıracı, "Türkiye'nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'ın dağlarında yaklaşık 55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 16 bin ton kestane alınıyor. Organik Mutlu Köy Projesi kapsamında her yıl köyümüzde yaklaşık üç yüz ton civarında kestane, üç yüzeli ton civarında organik incir işlenmektedir.Bütün üretimimiz hepsi organik olup örnek köy statüsünde çalışmalarımız devam etmektedir.Yaklaşık bir yıl önce bazı projelerimiz için Türk İş Adamları Platformu (TİAP) bünyesindeki Mucit Türk İş Adamları Platformu (MUTİAP) Genel Koordinatörü Hakan Başlık beyle temas kurup kendilerini köyümüze davet ettik.Organik Mutlu Köy Projesi adını birlikte oluşturup çalışmalara başladık.Türkiye'de ilk kez denemeleri başarılı sonuçlar veren bir proje daha yaptık.Organik Kestane Unu ile Organik İncir Unu yaparak bundan çok özel bir AYDIN GEVREĞİ meydana getirdik.Besin değeri çok yüksek olan bu çalışmayı Tüm Türk haklına armağan etmek istiyoruz.Nazilli İlçesine 22 Km uzaklıkta 1300 rakımlı bir yerleşim yeri olan köyümüzden böylesine güzel projelerin çıkmasından son derece memnunuz inşallah başka köylerimize de örnek olmuş oluruz.”
Organik Mutlu Köy Projesi Koordinatörü Hakan Başlık “Besleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestane B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir. Organik Tarım;Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Diğer bir deyişle ekolojik tarımın amacı, toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik ürünler vücudunuzun doğal dengesini bozmaz, canlılık verir. Bu nedenle köy olarak bizler de 'Organik Mutlu Köy' projesi kapsamında organik üretime yöneldik. Bu şekilde emeğimizin karşılığını almaya çalışıyoruz. ORGANİK AYDIN GEVREĞİ projemiz çok ses getireceğine inanıyoruz. Tiap ve Mutiap olarak Aksu Köyü için bir çok projelerimiz devam etmektedir." dedi.
 

(Mücadele)

[Bu sayfa 854 kez görüntülendi.]