[ 20 Ekim 2010 Çarşamba ]
YazdırYazdır Get a PDF version of this webpagePDF

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümün kaderinin tayin edildiği Dünya Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı bu yıl İzmir’de toplandı.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, Türkiye’nin evsahipliğinde İzmir’de 11-14 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen Dünya Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı’nın son derece verimli geçtiğini söyledi. Öz, “Konferansa katılan tüm ülke delegasyonlarının ortak fikri, kuru üzüm üreticisinin mutlu olacağı bir sezon yaşanacak” dedi.
Kuzey yarıkürede hasatın bitmesini takiben dünya üretim ve pazarlamasına ilişkin bilgi ve veri alışverişinde bulunulmak üzere her yıl Ekim ayında değişik bir ülkede bir araya gelen Dünya Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı, bu yıl 11-14 Ekim 2010 tarihlerinde Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin evsahipliği’nde İzmir Swissotel’de toplandı.
Konferansa, Arjantin, Avustralya, Şili, Yunanistan, Hindistan, İran, Güney Afrika, Türkiye ve ABD delegasyonları katıldılar. FRUCOM ve INC gibi ticari organizasyonların yanı sıra, Almanya’dan Eurofins Analytk GmbH firması temsilcisi de misafir konuşmacı olarak Konferansa katıldılar. Hindistan Konferansa ilk kez katıldı.
Toplantıda dünya genelinde 1 milyon 53 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin beklentisinin dile getirildiğini anlatan Öz, “Geçen sezondan devreden 111 bin tonluk stokta eklendiğinde 1 milyon 164 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüme sahip olacağımız anlaşılıyor. Çekirdeksiz kuru üzüm üretici ülkelerin 520 bin 995 tonu iç tüketimde kullanacakları, 551 bin 828 tonu ise ihraç edebilecekleri, 28 bin ton’luk kısmın ise stok olarak bir sonraki sezona devredeceği sonuç bildirgesinde yer aldı” diye konuştu.
Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde üretim rakamlarında düşüş, İran’da ise üretim artışı olduğunun tespit edildiğini belirten Öz İran’daki rekolte artışının, Türkiye ve ABD’deki rekoltedeki düşüşü karşılar konumda olduğunu, sözkonusu durumun dünya genelinde üretici gelirleri açısından olumlu getiriler sağlayacağı değerlendirmesi yapıldığını kaydetti.
ERDİNÇ KAPKAÇ KONFERANS BAŞKANI SEÇİLDİ
Dünya Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı’nda Konferans Başkanlığı’nda Türkiye Delegasyonu Başkanı Erdinç Kapkaç seçilirken, Güney Afrika delegasyonundan Johannes Fourie ile Avustralya Delegasyonundan Allan Long Konferans Başkan Yardımcılığı’na, Konferans organizatörü Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen ALPER ise Konferans Sekreteri olarak seçildiler.
Konferansın açılış konuşmalarını İzmir Valisi M. Cahit KIRAÇ ve Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sırrı Aydogan yaptılar. Her ikisi de çekirdeksiz kuru üzüm üretim ve ticaretinin, İzmir, Manisa ve Türkiye ekonomisi açısında önemine vurgu yaptılar.
PROF. DR. ALTINDİŞLİ’DEN ÇİFTE SUNUM
Konferansta Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Ahmet Altındişli 2 ayrı sunum yaptı. Prof. Dr. Altındişli, ilk sunumunda uzun yıllar öncesinde önemli düzeyde üretilmiş olan ancak günümüzde kaybolma noktasına gelen “Karaburun Üzümü”nün üretim ve tanınırlığının artırılması için yürütülen proje hakkında bilgi verirken, ikinci sunumunda Sultaniye Tipi Çekirdeksiz Kuru Üzüm Bağlarında Okratoksin A Oluşumunun İzlenmesi başlıklı proje ve sonuçlarına ilişkin bilgi verdi.
Avrupa Kuru Meyve, Yemiş, İşlenmiş Meyve ve Sebze, İşlenmiş Deniz Ürünleri, Baharat, Bal ve Benzeri Ürün Ticareti Federasyonu (FRUCOM) Başkanı Martin Rome 2009-10 döneminde FRUCOM tarafından yürütülen projeler hakkında Konferans katılımcılarına bilgi verdi.
Eurofins Laboratuvarları A.Ş. Hamburg Temsilcisi Dr. Lothar Borse ise yapığı sunumda, tüm üretici ülkelerden AB’ye yapılan çekirdeksiz kuru üzüm sevkiyatlarından alınan numuneler üzerinde yapılan analiz sonuçları, AB’nin İlaç Kalıntılarına ilişkin Yeni Düzenlemesi ve bu düzenlemenin üretici ülkeler üzerine olası etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) Bilimsel Komite Başkanı Sn. Pino Calcagni, ağırlıklı olarak INC tarafından ve INC desteği ile yürütülmekte olan çalışma ve araştırmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
YUNANİSTAN’DA KUŞ ÜZÜMÜ ÜRETİMİ DÜŞÜYOR
Kuş Üzüm arz durumuna ilişkin yapılan değerlendirmede ise, geçtiğimiz birkaç yıldır süregelen Yunanistan rekoltesindeki gerileme eğiliminin sürdüğü, geçtiğimiz sezon 34.000 ton düzeyinde olan üretimin bu sezon 30.000 tona gerilediği anlaşıldı.
Diğer kuş üzümü üreticisi ülkeler olan ABD, Güney Afrika ve Avustralya ise düşük oranlarda üretim artışları bildirdiler.
Şili’nin önerisi doğrultusunda, önümüzdeki yılki konferansın 14-15 Ekim 2010 tarihlerinde Santiago-Şili’de gerçekleştirilmesi, konferansta Çin ve Özbekistan’ın da davet edilmesi kararlaştırıldı.
 

(Mücadele)

[Bu sayfa 984 kez görüntülendi.]