logo

10 Haziran 2013

“Zıpkın İle Balık Avlamayın” Uyarısı

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), tarafından yürütülen “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalarda, zıpkınla balık avcılığı konusunda çarpıcı bulgulara ulaşıldı. Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı desteğindeki proje ile yasadışı avlanmanın vardığı boyutlara dikkat çekiliyor.

ZIPKINLA AVLANAN BALIĞIN TİCARİ SATIŞI YASAK

Proje kapsamında ele alınan yasadışı balıkçılık, özellikle yasadışı sualtı avı ve ardından yasadışı trol ve benzeri büyük ölçekli balıkçılık faaliyetlerinde ağırlık kazanıyor. Yapılan çalışmalarda, Datça yarımadası genelinde hem yerelden hem de dışarıdan yarımadaya yoğun bir sualtı avı baskısı olduğu, bu baskının önemli bir kısmının ticari amaçla gerçekleştirildiği belirlendi. Özellikle yaz döneminde artan balık talebi paralelinde, yasadışı su altı avcılığı yaparak bazı restoranlara balık sağlamak, bölgede süregelen ekonomik bir faaliyet olarak öne çıkıyor. Oysa zıpkınla avlanan balığın restoranlarda veya ticari amaçla satışı dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye genelinde tamamen yasaklanmış durumda.

BİLİNÇLİ AVCILAR PROJEYE DESTEK OLUYOR

Proje ekibinin yerel balıkçılar, restoranlar, resmi kurum temsilcileri ve tüketiciler ile yürüttükleri temaslar, projenin bilinçli avcı ve restoranlar tarafından olumlu karşılandığını ortaya koyuyor.

Tüm yaz dönemi boyunca devam edecek temaslarda, yasadışı balık avcılığının verdiği zararların boyutları hakkında bilgilendirmenin yanı sıra, bu uygulamaların önüne geçmek için gereken bilinçlendirme çalışmaları da sahaya yansıtılacak.

(İHA)

Share