logo

25 Ağustos 2007

Çerezlik ayçiçeği üreticinin yüzünü güldürdü

Son yıllarda Denizli’nin Baklan Ovası’nda yetiştirilmeye başlanan çerezlik ayçiçeğinin yüksek kalitesiyle ün yaptığı belirtildi.
Denizli Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Çal, Baklan ve Çivril ilçelerinin sulanan alanlarında 90 bin dekar alanda üretimi yapılan çerezlik ayçiçeğinden yıllık 20 bin tona yakın ürün elde edildiği, ürünün, yüksek kalitesinden dolayı yurt içi ve yurt dışına kolaylıkla pazarlanabildiği belirtildi.
Bölgenin yüksek üretim potansiyeli olması sebebiyle çerezlik ayçiçeğinde faaliyet gösteren firmaların ilgisini buraya çektiğini belirten bir tarım yetkilisi şöyle konuştu: “Çoğu firma bölgede direkt alım yaparken, bir firma bölgeye tesis kurdu. Aldığı ürünü işleyip değişik boylara ayırmakta, ürün içindeki yabancı maddeleri ve standarda uymayan çeşitleri lazerli optik okuyucularla ayırmakta ve bu şekilde pazarlamaktadır. Tesis yılda 4 bin ton civarında ürün işlemekte ve pazarlamaktadır. Özel sektöre ait
bu işleme tesisi, tarımsal sanayi tesislerinin ilimiz ve ülkemiz tarımına ne kadar çok fayda sağladığının en güzel örneklerinden biridir.”
Denizli’de çerezlik ayçiçeği ekim alanlarında geçen yıla oranla pek fazla bir düşüş olmaması ve 2007 veriminin geçen yıla yakın olmasına rağmen firmanın bölgeden alım yapması ve diğer bölgelerde kuraklık sıkıntısından dolayı fiyatlarda yüzde 80’e varan artışlar yaşandı. Çerezlik ayçiçeği üreticisinin eline geçen yıl kilogram başına 0,8- 1,5 YTL arasında para geçerken, bu yıl bu miktar 1,7- 2,3 YTL’ye yükseldi.
Denizli Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, Denizli ve ülke genelinde yaşanan kuraklığa rağmen çerezlik ayçiçeği üretimi yapan üreticilerin geçen yıldan daha fazla gelir elde ettiğini açıkladı. Denizli’de sulanan alanlarda, özellikle Çal, Baklan ve Çivril ilçelerinde çerezlik ayçiçeğinin çiftçinin yeni umudu olduğu ve her geçen yıl ekim alanlarının arttığı ifade edildi.

(İHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Aydın ve Muğla’da şafak operasyonu

Share