logo

21 Ağustos 2007

Aydın’da kuraklığın etkileri fazlasıyla hissedilmeye başlandı

Küresel ısınmayla birlikte bu yıl son yarım asrın en kurak mevsiminin yaşandığı Aydın’da incir toplama mevsimi de geldi. Yaşanan kuraklık nedeniyle ürün toplamak için bahçelerine giden üreticiler eli boş döndü. İncir üretiminde özellikle dağ köylerinde yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltede yüzde 50’ye yakın düşüş olduğunu belirten Köşk Ziraat Odası başkanı Metin Kaymakçı, hükümetin incir üreticisini desteklemesini istedi. Bu yıl sadece ova kemsinde bulunan sulak arazilerle rakımı yüksek olan yaylalardaki ağaçlarda incir veriminin normal olduğunu kaydeden Kaymakçı, mevcut ürünün de usulüne göre işlenmesini istedi.
Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın’da yıllık ortalama 60 bin ton olan üretimin bu yıl 30 bin tonlarda kalacağından endişe edildiğini Köşk Ziraat Odası başkanı Metin Kaymakçı, üreticilerin bu az miktardaki ürünü usulüne uygun toplayıp kurutmasını istedi. Özellikle kurutmada aflatoksine neden olan sistemden kaçınmalarını isteyen Kaymakçı, “Bu yıl kaliteli üretim yapan üreticilerimizin ürününü çok iyi bir fiyata satabileceğine inanıyoruz. Daha önceki yıllarda incir kurutmada kullanılması için üreticilerimize kerevet dağıtıldı. Yine de ihtiyacı olan çiftçimize kerevet temininde gerekli yardımı yapabiliriz. Çiftçilerimizden isteğimiz inciri usulüne uygun toplayıp kurutmaları, hükümetten isteğimiz ise kuraklıktan büyük zarar gören çiftçimizin desteklenmesidir” dedi.

(İHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  AKP İl Başkanı Ertürk Oldu
Share