logo

11 Haziran 2013

Aydın’da Karlı Serinlik

Aydın’da sıcaklıkların artmasıyla vatandaşlar asırlık gelenekle serinlemeye başladı. Kışın yağan karları dağlarda açtıkları kuyularda muhafaza eden vatandaşlar tarafından çeşitli şerbetlerle karıştırılarak servis edilen kar helvası hem yiyenlere hem de satanlara mutluluk kaynağı oldu.

Kış aylarında Aydın Dağları'ndaki derin kuyularda biriktirilen kar, yaz sıcaklarına kadar muhafaza edilerek lezzetli bir serinliğe dönüşüyor. Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde 12 yıldır eşiyle birlikte kar helvası yapıp satarak geçinen Yeşim Başalan, kar kuyularından çıkarıp şehre getirdiği karların vişne, karadut veya üzüm pekmezi ile karıştırıp satarak hem ekmeğini kazanıyor hem de vatandaşları serinletiyor.

Baba mesleği kar helvacılığının buzdolabı icat edilmeden önce çok önemli bir meslek olduğunu belirten Yeşim Başalan, “Kışın Madran dağı zirvesine yağan karları zirvede açtığımız özel kuyularda özel yöntemlerle biriktirip yaz mevsimine kadar muhafaza ediyoruz. Yazın havalar ısınınca özel hazırlanmış keçe ve kıl çuvalların içine bastığımız bu karları şehre getirip çeşitli meyvelerin pekmezi ile karıştırıp helva yaparak doğal bir serinleme yiyeceği olarak servis ediyoruz. Kar helvası kökeni Roma dönemine dayanan bir tatlı. Günümüzde halen sevilerek tüketiliyor ve doğal olduğu için kesinlikle insanı hasta etmiyor” diye konuştu.

(İHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  KILIÇDAROĞLU AYDIN'A GELİYOR
Share