logo

06 Temmuz 2013

Aydın’da İlk Üzüm Tezgahta, İncir İçün Gün Sayılıyor

Türkiye’de incir üretiminin yüzde 70’ini sağlayan Aydın’da hasat için gün sayılırken; sezonun ilk üzümü tezgahlardaki yerini aldı.

Haziran ayının ilk haftasında başlayan ilekleme çalışması ile birlikte ilk hasatta Temmuz ayının 2. haftasından sonra başlıyor. İriliği ile dikkat çeken ve taze tüketilen Buharkent’in sarılop cinsi inciri yavaş yavaş sararmaya başladı. Aydın’ın batı bölgesinde yetişen incirlerle kıyaslandığında sulu alanda yetiştiği için erken eren sarılop, bu özelliği ile de taze tüketiliyor.

BUHARKENT TAZE, GERMENCİK KURU İNCİRİ İLE KALİTEYİ YAKALIYOR

Buharkent’te yetiştirilen incirler taze olarak piyasaya sürülüyor ve başta İzmir olmak üzere, İstanbul ve Ankara pazarlarında tezgâhlardaki yerini alıyor. Erkenci özelliliğinden dolayı da yurtdışı pazarını da erken açıyor. Aydın’ın batı bölgesinde yetişen incirler, Buharkent’in aksine taze tüketiminin yanı sıra kuru olarak daha çok tercih ediliyor. Kalibresi Buharkent İncirine oranla daha düşük olan Germencik İnciri yurtdışında da büyük Pazar buluyor. Fakat Kuru incir Ağustos ayı başında piyasaya sürülmesine rağmen gemilerin ilk yükleme tarihini beklemek zorunda kalıyor. İlk yükleme tarihinin Eylül sonunu bulması üreticinin erken üretim avantajını da kaybetmesine neden oluyor ve fiyat düşüyor. O nedenle de ilk yükleme tarihinin kaldırılması bekleniyor.

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, yaptığı açıklamada; “Buharkent inciri yakında tezgâhlardaki yerini alacak.20 Temmuz tarihinde tüketicilerimiz artık Aydın incirini afiyetle yiyebilecekler. Haziran ayında satışa sunulan incirler Aydın inciri değil Manisa inciridir. Bu incirler tatsızdır ve Aydın incirine leke sürmektedir. Aydın inciri Temmuz ayının 2. haftasından itibaren tezgâhlardaki yerini alır” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Aydın Şehir Hastanesi için ön yeterlik ilanına çıkıldı

BUHARKENT ÜZÜM ÜRETİMİNDE YİNE ÖNCÜ OLDU!

Türkiye genelinde ilk erkenci üzüm verme özelliğinde sahip Buharkent bağlarında dekarda ortalama 3 ton Üzüm hasadı yapılıyor. Buharknet geçen yıl olduğu gibi bu yılda bir ilke imza atarak sezonun ilk üzümlerini pazara sunmasını başardı. Aroması ve yüksek şeker oranı ile tüccar ve tüketicinin beğenisini kazanan Trakya İlkeren üzümleri yoğun talep karşında hızla hasat ediliyor.

Üzüm üretimi hakkında da bilgiler veren Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, "İlçemizin erkencilik özelliği taşıyan coğrafi yapı ve iklim özellikleri nedeniyle erkenci bir üzüm cinsi olan Trakya İlkeren bağları artık verime oturmuştur. Trakya ilkeren üzümler Rengi, kokusu, lezzeti ile Türk insanının sofra ve göz ve damak zevkine hitap etmekte zorlanmamaktadır. Satışımız 2,00 ila 2,40 aralığında oluşmuştur. Bugün ise sezonluk satışlar için taban fiyatlar 1,50-1,75 lira arasında oluşmuştur. Amacımız bu güzel üzüm cinsinin daha geniş alanlarda dikimini sağlamak ve Buharkent'i erkenci üzümün başkenti yapmaktır” diye konuştu.

(İHA)

Share